Köpa elcykel

Planerar du att äntligen ta steget till komfort och köpa en elcykel? Här på Bästaelcykeln.se hittar du inspiration och tips på vilken elcykel vi anser är den bästa elcykeln just nu. Hos de olika elcykelbutikerna hittar du ett stort utbud av elcyklar från flera välkända varumärken som till exempel Crescent, Monark, Made, Frappe, Scott och Skeppshult.

Att köpa en elcykel är oftast en bra investering då en elcykel i många personers fall kan ersätta behovet av en bil. Topphastigheten på en elcykel är 25 km/h vilket är alldeles tillräckligt för de flesta personer för att pendla till jobbet, skolan eller andra ärenden. I flera fall kommer du till och med fram till jobbet snabbare med en elcykel jämfört med bil då du slipper bilköer. Ett extra stort plus är att du samtidigt är skonsammare mot miljön! Enligt Greenpeace är elcyklarnas miljöpåverkan endast en sextiondel av vad en bil utgör.

En elcykel är mycket dyrare än vanliga cyklar

Ja, du kan räkna med att ofta behöva spendera mer än 10 000 kr på en elcykel. ”Billig” är relativt när det gäller att köpa elcyklar; de kan klassificeras i budget, mellanklass och premium priskategorier. Om du vill köpa en riktigt avancerad och bra elcykel så kan du räkna med att behöva spendera allt från 15 000 kr till 40 000 kr. Tillverkare som Shimano, Yamaha och Bosch är varumärken som tillverkar några av de mest avancerade elcyklarna på marknaden. Börjar du räkna på kostnaderna för vad du spenderar på bensin till din bil, så kommer du förmodligen dra slutsatsen till att det på lång sikt ofta lönar sig med att investera i en elcykel.

Är elcyklar miljövänliga?

Det borde verkligen inte vara några delade meningar att elcyklar är det bättre alternativet för en renare miljö jämfört med bensinmotorer. En elcykel är självklart inte 100% miljövänlig med tanke på att processen som tillverkar elcykeln och att frakta batterierna utgör förorening i naturen. En annan viktig synpunkt att tänka på är att fabrikerna där dessa cyklar produceras kan drivas av fossilt bränsle, så elektriska cyklar är inte helt oskyldiga för att bidra till föroreningar. Men i dagens samhälle är nästan ingenting någonsin perfekt.

Det är ingen tvekan om att elcyklar är en bra innovation i rätt riktning och med rätta intentioner. Om en större andel av världens befolkning hade pendlat med elcyklar istället för bil så hade förhoppningsvis den globala uppvärmningen kontrollerats och minskats drastiskt.

miljön

Hur hittar man den bästa elcykeln?

Att hitta den perfekta elcykeln kräver lite mer kunskap än att välja en vanlig cykel. Anledningen är att elcyklar har fler komponenter som man bör tänka på när man ska köpa en elcykel. Det finns framförallt två nyckelkomponenter som är viktiga att tänka på när man är på jakt efter den bästa elcykeln.

Motorn

Elcyklar är utrustade med motorer som kommer i olika effektvärden; från 200W till över 1000W.

Motorns styrka på elektriska cyklar kan man tänka som hästkrafter. Det betyder att en högre styrka kommer göra att elcykeln lätt kommer att kunna köra tyngre vikter men samtidigt förbrukar mer batterikraft i processen. Placeringen av motorn på cykeln spelar också en stor roll när man mäter prestandan. En av de mest populära typerna av motorer som finns på elcyklar är navmotorn. Den är monterad på antingen fram- eller bakhjulet.

Batteri

Batteriet påverkar cykelns utseende, räckvidd och vikt så det är viktigt att välja en elcykel baserat på batteriets storlek och kapacitet. Det finns två huvudtyper av batterier:

LITIUM (ION / POLYMER / MANGANESE)

Litiumbatterier har i allmänhet en livstid på cirka två till tre år mer än den för förseglade blysyran (SLA). När du jämför fördelarna på batterierna så är litiumbatterier både lättare och kräver väldigt lite eller inget underhåll alls.

FÖRSEGLAD BLYSYRA (SLA)

Dessa batterier var en gång mycket populära och betraktades som standardbatteri för de flesta elcyklarna och skotrarna. Nu för tiden används i stort sett endast litiumbatterier för elcyklar medans SLA fortfarande används för skotrar.